Subscribe to Zinmag Tribune
Subscribe to Zinmag Tribune
Subscribe to Zinmag Tribune by mail

Cum am invatat sa-mi iubesc tara

05:50 Publicat de Amourdejour
Pe la inceputul lui ’04, cand eram promovat de catre presa prahoveana, organizatori de evenimente culturale si alte personalitati drept un personaj care a trecut recent pragul usii ce deschide lumea poeziei, am fost invitat sa recit in deschiderea unui simpozion, la care actor in rol principal era un poet basarabean, al carui nume nu-mi spunea nimic notabil. Un poet basarabean, insa roman in tot corpul sau. Asta aveam s-o aflu mai tarziu.
Aveam 16 ani pe atunci si doream sa plec pe alte meleguri, sa ma stabilesc acolo, pentru caci credeam ca tara asta, Romanica mea, nu imi poate oferi nimic. Asa gandeam atunci, insa au trecut anii si eu ma regasesc in continuare drept un menestrel ce colinda plaiul mioritic.
Acel basarabean, de la simpozion, cu suflet de roman, avea un vis. Un vis pe care il spunea mereu. Sa prinda clipa cand Romania se va uni intrutotul. Era basarabean in acte, era roman in suflet si priviri. Fratii lui romani erau si unii, si altii. Era printre ultimii unionisti, nostalgic poate, care la tot pasul spunea acest lucru. Poate ca din acest motiv nu a murit impacat. N-a apucat sa vada o alta unire, a unui popor despartit de niste linii numite granite. Un popor unit prin limba si istorie. Si traditii. O natie numita romana. Sa-l fi vazut cat suflet si durere punea in vorbele sale, cand vorbea despre aceasta unire! Care intarzie sa apara.
Pe undeva, faptul ca azi sunt mandru ca port sange de roman, ca sunt in Romania, patria mama i se datoreaza. Pe undeva el mi-a aratat cum sa-mi iubesc tara. De fapt, el ne-a aratat cum sa ne iubim tara. Un basarabean, cu sange de roman si cu aceeasi stramosi. Precum noi.
Azi, l-am pierdut prin alta lume. Poate mai buna. Poate ca acolo granitele au disparut de mult si unirea s-a infaptuit cu mult timp inainte de sosirea lui.
Cui ne-ai lasat maestre Grigore Vieru!?!
You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Response to "Cum am invatat sa-mi iubesc tara"

  1. Iuhasz Gerlinde Said,

    Sa se odihneasca in pace.

    Si ai drepate. Am o tara superba, avem munti, mare, delta...mii si mii de traditii...oameni cu suflet, care au luptat pentru tara noasra, ca noi sa o ducem bine, sa putem trai in tara noastra, Romania, nu ca sclavi pentru ale popoare...
    Si noi nu facem nimic...nu pretuim nimic din ce avem...vrem doar sa plecam din tara...


    Un amic, care lucreaza in srainatate, este bine platit a spus : "mai bine ma intorc in tara, sa investesc bani aici, decat pentru straini"...

    Posted on 1 februarie 2009 la 08:55

     
  2. Amourdejour Said,

    ai dreptate, insa noi nu suntem prosti doar ca ne risipim istetimele pe alte plaiuri cu dor, ne lipseste mentalitatea. se pare ca efectul epocii rosii este extrem de dezastruos, ca revolutia nu a adus inca fructiozitate/.
    cat despre amicul tau, bravo lui! dovedeste ca inca mai exista patriotism.
    inca ceva!, am un prieten englez, ce vine in fiecare an in romania si de fiecare data ramane uimit de potentialul turistic si nu numai al tarii noastre. din pacate pt noi, nu stim sa ne folosim de aceste lucruri pentru a ne impune in fata celor care se "the best"

    Posted on 3 februarie 2009 la 04:57

     
  3. Marian Said,

    Fostul meu iubit ne-a părăsit pe mine și pe fiica mea acum șase săptămâni, după ce am încercat aproape totul pentru a-mi restabili relația, am fost dezamăgit. Nu mi-a ieșit nimic. O săptămână mai târziu, în timp ce parcurgeam Instagram-ul meu, am văzut câteva mărturii despre DR, zori ajutând oamenii să-și reaprindă relația și să repare casele sparte, la început am fost sceptic, dar am decis să încerc și am luat contact cu DR, Dawn pentru ajutorul ei, câteva zile făcând contactul cu ea, totul s-a schimbat automat, tristețea mea a devenit bucurie, zâmbetul era pe toată fața mea, totul s-a întâmplat foarte repede și rezultatul a fost perfect. Folosesc acest mediu pentru a-l aprecia pe Dr, Dawn, dacă aveți dificultăți în relația dvs. Dr. Dawn Acuna este singura persoană care vă poate ajuta: dawnacuna314@gmail.com
    WhatsApp: +2348032246310

    Posted on 12 octombrie 2021 la 06:26

     

Trimiteți un comentariu

My Blog List